7 Eylül 2009 Pazartesi

Çekici misin? Seni Sivrisinek yesin


Özellikle yaz aylarında ve nemli havalarda balkon sefalarının davetsiz misafirleri olan sivrisinekler, hepimizin korkulu rüyasıdır. Kimi zaman uykularımızı da kaçıran minik ama rahatsız edici bu yaratıkların neden bazı insanların başına bela olurken bazılarının yakınından bile geçmediği büyük merak konusudur. www.realage.com.tr olarak bu problemden kurtulmanıza ve sivrisineklerin neden sizi tercih ettiğini anlamanıza yardımcı olmak amacıyla ünlü sağlık sitesi WebMD’de yayınlanan bir haberi sizlere aktarmak istiyoruz. Amerikan Florida Üniversitesi’nden Profesör Jerry Butler, her 10 kişiden 1’inin sivrisineklere daha çekici geldiğini söylüyor. Ancak bu sinekler kanınızı emerken karınlarını doyurma amacında değil. Yalnız dişi bireyler insanları ısırıyor; çünkü yumurtlamak için insan kanına ihtiyaç duyuyorlar.

En Çok Kimi Seviyorlar?

Amerikan Sivrisinek Kontrol Birliği’nden Dr. Joe Conlon’a göre; kesin bir yanıt bulunamamış olsa da sivrisineklerin özellikle bazı insanları seçmelerindeki neden, bu kişilerin vücutları tarafından salgılanan kokuların daha çekici gelmesi. Bilim adamları insan vücudunun, sivrisinekler tarafından %85lik bir oranla diğer canlılara göre daha çekici bulunduğunu ortaya koyuyor. İnsan kimyası incelendiğinde, deriye yakın yerlerde bulunan bazı maddelerin fazlalığı sivrisineklerin bu kişilere yönelmesine yol açıyor.

Kolesterol Seviyesi, Ürik Asit ve Karbondioksit Çekiciliği Artırıyor

WebMD’ye yaptığı açıklamada Butler , “Derilerinin hemen altında yüksek seviyede steroit ve kolesterol bulunan insanlar sivrisineklerin daha çok dikkatini çekiyor.
Ancak bu o kişilerde illaki yüksek kolesterol olduğunu göstermez. Sadece kolesterol vücutlarında daha seri bir şekilde işleniyor. Sivrisinekler aşırı ürik asit üreten kişileri de hedef olarak seçiyor. Amerikan Böcekbilimi Topluluğu’ndan böcekbilimci Dr. John Edman, bu maddenin sineklerin koku alma duyusunu harekete geçirdiğini ve bu insanları ısırmayı tercih ettiğini belirtiyor. Dr. Jow Conlon, “ Çok uzak mesafede bile olsa her tür karbondioksit sinekler için dayanılmaz çekiciliktedir. Vücudu daha büyük bir yapıya sahip olan kişiler daha fazla karbondioksit üretir ve bu durum neden sineklerin daha çok yetişkinleri hedef aldığını açıklar. Hamile kadınlar da normal kişilerden fazla karbondioksit ürettiklerinden daha büyük risk altındadır. Ayrıca hareket ve sıcaklık sivrisinekleri etkileyen faktörler arasındadır,” diyerek neden onları yakalamaya çalıştığımızda başımıza daha çok bela olduklarını açıklıyor. Çünkü biz hareket ettikçe yerimizi belirlemeleri daha kolay bir hal alıyor.

Sivrisineklerden Korunmak İçin Alternatif Öneriler


Piyasada satılan bir sürü koruyucu krem ve sprey var. Ancak kimyasallar dışında birkaç yöntemle de bu kâbusunuza son verebilirsiniz.
• Dermatologların yaptığı araştırmalara göre; soya fasulyesi yağı içeren koruyucular denendiğinde 1,5 saatlik bir koruma sağladıkları görülmüştür. Ayrıca sitronella yağı, sedir, nane ruhu, limon çimeni ve sardunya da kısa süreli koruma sağlıyor. • Okaliptüs içerikli yağlar ise sivrisinekleri daha uzun süre uzak tutuyor. Bu yağlar 3 yaşın üstündeki çocuklar için de kullanıma uygun. • Son yıllarda B1 vitamini içerikli cilde yapıştırılan bantlar oldukça popüler hale geldi. Bu ürünlerin yaygın hale gelmesinin nedeni ise 1960 yılında yapılan bir araştırma. Araştırmaya göre; dişi sivrisinekler B1 vitamininin ciltte neden olduğu kokudan hoşlanmıyorlar. Ancak bu konuda başka bir kanıt elde edilmemesine karşın bu bantları satan şirketler, araştırmaların hala devam ettiğini ancak sadece kesin bir sonucun olmadığını savunuyor. • Vücudunuzda herhangi bir krem, sprey ya da maddenin varlığını istemiyorsanız sivrisinek tuzakları da oldukça etkili. Sivrisineklere çekici gelebilecek ısı, karbondioksit ve nem gibi koşulları sağlayarak onları kendine çeken bu tuzaklar, dişi sinek tuzağa girdiğinde ya hapsederek ya da öldürerek çözüm sunuyor.

0 "Minute":

Yorum Gönder

Boş İş Bunlar